Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Το αντί-μεσοπρόθεσμο της ΝΔ!

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει η ΝΔ. Το πρόγραμμα του Ζαππείου 2 και η ολοκληρωμένη οικονομική της πρόταση, αποτελούν την απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να εμείνει στις θέσεις του, μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο απόρριψης –για πρώτη φορά- της πρωθυπουργικής πρόσκλησης εάν δεν διαπιστωθεί αλλαγή στην ατζέντα του Μαξίμου, πολύ περισσότερο τώρα που το επίμαχο νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση, ως ένα άρθρο.

Τα νέα επώδυνα μέτρα προβλέπουν, ειδική εισφορά αλληλεγγύης για φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση προχωρά ακόμη στην αξιολόγηση και στη μείωση των φοροαπαλλαγών. Στη ΝΔ από την άλλη, δίνουν έμφαση στη μείωση της φοροδιαφυγής με την κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων σε λίγες σελίδες. Την επιβολή αυστηρών ποινών για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν, τον περιορισμό της επαφής φορολογούμενου-εφόρου και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Μεταξύ των υπό ψήφιση κυβερνητικών μέτρων είναι και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% και η αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού με βάση την οποία θα αυξηθεί ουσιαστικά ο φόρος στα φθηνότερα τσιγάρα. Στη «Συγγρού», προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στο 19% για την υψηλή κατηγορία, και από το 13% στο 9% για τη μεσαία. Επίσης ζητά να πέσει στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός. Επιπλέον, για τα καύσιμα, η ΝΔ προτείνει να αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επί πλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ.

Στην προωθούμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα η ΝΔ προκρίνει τη νομιμοποίησή τους. Υπολογίζει μάλιστα τα έσοδα μόνο για την πρώτη χρονιά στο 1,5 δισεκατομμύριο, την ώρα που η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης τη διετία 2011 - 2012 και μειώνεται κατά 50% το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και επιβάλλεται φόρος 5% στο πρώτο κλιμάκιο. Η ΝΔ, ακολουθεί μια διαφορετική λογική στα ακίνητα προτείνοντας την κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας -πρώτης, δεύτερης, εξοχικής κλπ. για τρία χρόνια!-. Ακόμη, η επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί να φέρει, σύμφωνα με τη γαλάζια πρόταση, στα ταμεία του κράτους μέχρι δυόμιση δισεκατομμύρια τα δύο πρώτα χρόνια.

Η κυβέρνηση οδεύει ακόμη σε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως και αυστηροποίηση των δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Η ΝΔ, από την πλευρά της, υπόσχεται την αποκατάσταση της αδικίας, των χαμηλοσυνταξιούχων, των 700 Ευρώ και υπενθυμίσει σταθερά, το παράδειγμα της Πορτογαλίας, και της Ιρλανδίας όπου δόθηκε έμφαση στην πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θυμίζει μάλιστα ότι στην Πορτογαλία «Για τις κατώτερες συντάξεις προβλέπεται ότι ΔΕΝ θα παγώσουν έως το 2013.
Για τις συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ θα γίνει μια έκτακτη εισφορά από το 2012. Θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους. Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται κρίσιμος στόχος του προγράμματος και αυτό διασφαλίζεται μεταξύ άλλων με μείζονα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο που είναι πολύ πιο επιθετικό από τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς στο ‘‘Ζάππειο 2’’».

Κοινή επιθυμία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε πόθεν έσχες για όσους έσπευσαν να βγάλουν κεφάλαια στο εξωτερικό κάνοντας πιο ευνοϊκό το καθεστώς για την επιστροφή κεφαλαίων, προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους πόθεν έσχες σε όσους δεν τα φέρουν πίσω. Η ΝΔ έχει με τη σειρά της εδώ και καιρό προτείνει την κατάργηση του «πόθεν έσχες», για να δηλωθούν πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, ρευστά και ακίνητα, Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, καταργώντας κάθε φορολογική ποινή σήμερα, για ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση το χάσμα των 2 κομμάτων εξουσίας δείχνει να είναι αξεπέραστο και τα περιθώρια εύρεσης σημείων επαφής περιορίζονται αφού η κυβέρνηση δείχνει να υπερασπίζεται ως επί το πλείστον σκληρά φοροεισπρακτικά, όπως αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα ΙΧ, πακέτο μέτρων που αφορά τις συντάξεις, μείωση του εφάπαξ, εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας αύξηση της εισφοράς του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας ενώ η γαλάζια παράταξη ρίχνει το βάρος της σε αναπτυξιακά μέτρα και τάσσεται κατά της ύφεσης προτείνοντας συντελεστή κερδών 15%, ίδιο για όλες τις εταιρίες, ανώτατο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος, σε πρώτη φάση, από το 45 στο 40% (σ.σ. και σε τρία χρόνια να μην0 ξεπερνά το 30%), μείωση του ΦΠΑ, μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων».
Η ΝΔ επιθυμεί να δώσει και μια διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης στις προτάσεις της, για αυτό και έχει ψηλά στη λίστα της, την εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου